Rudi van de Wint – Reis naar het oneindige

Vanaf 4 juni t/m 30 oktober 2022 presenteert Stedelijk Museum Alkmaar een overzichtstentoonstelling van Rudi van de Wint. Het is de allereerste overzichtstentoonstelling die volledig is gewijd aan deze bijzondere kunstenaar. Bovendien is het de eerste tentoonstelling na het plotselinge overlijden van Rudi van de Wint in 2006.

Over Rudi van de Wint

Rudi van de Wint is misschien wel de onbekendste bekende kunstenaar van Nederland. Miljoenen mensen zagen immers zijn enorme werken in de Tweede Kamer dagelijks live op televisie.

Bovendien is het Nederlandse landschap gelardeerd met zijn werken. Denk aan de omstreden Tong van Lucifer langs de A6 in Flevoland en de Velden van Nevel bij Hoogeveen die postuum door zijn zoons zijn gerealiseerd.

Van de Wint werd in 1942 in Den Helder geboren en na jaren in Amsterdam te hebben gewoond streek hij weer neer in de marinestad om aan zijn magnum opus te werken: De Nollen, het landschap als kunstwerk. Daar overleed hij plotseling in 2006. Zijn erfgenamen hebben vervolgens na jarenlang gesteggel de Nollen presentabel gemaakt.

Over de tentoonstelling

Met de tentoonstelling introduceert Stedelijk Museum Alkmaar haar bezoekers in het werk van Rudi van de Wint en de belangrijkste stukken daarin. De tentoonstelling biedt een inzicht in de ontwikkeling van zijn oeuvre en de reikwijdte daarvan.

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert Rudi van de Wints conceptuele werk, zijn schilderijen, zijn sculpturen en de modellen daarvan. Dit allemaal vormt de opmaat voor zijn magnus opus: De Nollen in Den Helder, het landschap als kunstwerk.

Door de museale presentatie te verbinden met beeldenpark De Nollen in Den Helder en diverse grote projecten in de openbare ruimte in Nederland biedt het project een volledig overzicht van het oeuvre van deze belangrijke Nederlandse kunstenaar.

Over de Nollen

Een wandeling door De Nollen leidt langs grote stalen sculpturen, langs bouwsels waar je van licht naar donker, via een ondergrondse toegang, weer in een lichte ruimte komt. Het is een wereld van elementaire beelden die al eeuwenlang hetzelfde zijn. De Nollen is in zijn grandioze totaliteit een kunstwerk op zich.

Over de Beeldenroute

Aansluitend aan de tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar kunnen bezoekers een beeldenroute door het Noord-Hollandse landschap volgen. De route die per auto, fiets of zelfs in delen lopend is af te leggen geeft een prachtig overzicht van zijn landschapskunstwerken.

Beeldmateriaal

Over Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is één van de oudste musea van Nederland en verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Het museum presenteert een fraaie collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis.

De Bergense School
Liefhebbers van de Bergense School stroming kunnen hun hart ophalen in het museum. In de vaste tentoonstelling komen de oeuvres van kunstenaars als Else Berg, Mommie Schwarz, Leo Gestel, Dirk Filarski, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot en Piet en Matthieu Wiegman ruim aan bod.

Altijd te zien: Topstukken uit de 17e eeuw
In de ‘Gouden Eeuw van Alkmaar’ treedt u binnen in een wereld van ontwikkeling, welzijn en rijkdom. Te zien zijn onder meer schilderijen van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Gerard van Honthorst, Pieter Jansz Saenredam en Jan de Baen. Uitzonderlijk is de grote collectie van Caesar van Everdingen.

Contactpersoon
Eva Groentjes
Hoofd Publiekszaken
Tel.: 072-5140371
E-mail: eva@museumalkmaar.nl

Dit vind je misschien ook leuk...